Bekijk en download hier het volledige document…
API (AanspreekPunt Integriteit) & meldingen
Dit API speelt een cruciale rol in het waarborgen van een veilige en respectvolle omgeving binnen onze voetbalclub, vooral met het oog op integriteit en ethisch gedrag.
Het API is de persoon binnen onze club waar leden (spelers, ouders, trainers, vrijwilligers) terecht kunnen bij problemen met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, discriminatie, geweld of ongewenst seksueel gedrag.
Het API biedt advies aan iedereen die vragen heeft over integriteit binnen onze club. Dit kan gaan over preventieve maatregelen of concrete situaties die extra aandacht vereisen. Het API geeft daarnaast ondersteuning aan betrokkenen bij incidenten, zowel aan slachtoffers als andere betrokkenen.
Het API helpt bij het ontwikkelen en implementeren van beleid rond integriteit binnen onze club. Dit kan bestaan uit het organiseren van vormingen en campagnes om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en een cultuur van respect en veiligheid te bevorderen.
Als er incidenten zijn die verder onderzoek of actie vereisen, kan het API deze signalen doorgeven aan het Ritterklub-bestuur of aan externe instanties, zoals Voetbal Vlaanderen of politie, afhankelijk van de ernst van de situatie. Het API houdt ook de opvolging van meldingen in de gaten om ervoor te zorgen dat deze correct worden afgehandeld.
Het API functioneert op een neutrale manier en zorgt ervoor dat meldingen vertrouwelijk worden behandeld. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen zich veilig voelen om incidenten te melden zonder angst voor repercussies.
Het Aanspreekpunt Integriteit is dus een cruciaal onderdeel van de structuur van onze voetbalclub, dat zorgt voor de handhaving van integriteitsbeleid en een veilige omgeving waarbinnen iedereen met respect wordt behandeld.
Wij zetten ons bij Ritterklub in voor een veilig en respectvol voetbalklimaat, zowel op als naast het veld. Wil je je verhaal in vertrouwen delen? Neem dan contact op met onze API via bboss@proximus.be of vul het contactformulier in via deze link
Wil je liever melding maken bij Voetbal Vlaanderen? Dat kan via deze link. Je vindt ook meer informatie over grensoverschrijdend gedrag en contactgegevens bij andere instanties die hulp kunnen bieden, zoals Unia, Nu Praat Ik Erover, en de Zelfmoordlijn 1813.